Lions glasögoninsamling och vad händer sedan…

På bilden från vänster: Joakim, Hellen och Harry

Jag heter Joakim och arbetar som optiker på Specsavers i Lund. Under mina drygt 35 år i branschen har min fru Hellen och jag ofta pratat om att vi vill hjälpa de som inte har samma möjlighet att köpa glasögon själva. Men under 14 år var jag egen företagare och drev Lomma Optik. Under den perioden fanns ingen möjlighet att förverkliga drömmen. När jag för några år sedan sålde butiken och började jobba på Specsavers dök plötsligt chansen upp. 
Specsavers driver ett projekt i Tanzania och jag fick för 2 år sedan följa med till ett sjukhus i staden Bagamoyo som är en kuststad några mil norr om Dar Es Salaam.

Under 4 dagar gjorde vi synundersökningar och skänkte glasögon till människor i alla åldrar som hade kommit från när och fjärran. Att äntligen få hjälpa andra utan egen vinning var en dröm som gick i uppfyllelse.

Efter en dryg vecka kom jag hem till familjen och min fru Hellen och jag började genast drömma om att tillsammans kunna starta ett eget liknande projekt någonstans i Afrika.

Jag blev förvånad över uppståndelsen som blev efter min resa till Tanzania. Några kom in i butiken bara för att ge mig en kram och tacka för arbetet jag gjort. Några bokade tid för en synundersökning bara för att de ville sitta ner och prata om resan en stund. Allt detta resulterade i att jag 2016 fick utmärkelsen ”årets vardagshjälte” i Lund. Mycket hedrande.

Efter några veckor kom jag i kontakt med Rico Persson. En malmöit som drygt 10 år tidigare hade bott i Guinea. Han berördes mycket av denna resan och reagerade på att det fanns många barn som hade det jobbigt. 

När han kom hem arrangerade han en musikfestival och för pengarna han fick in startade han en skola för dessa barnen i Conakry, Guinea. Skolan har nu vuxit och har närmare 800 elever. 

Hellen och jag träffade Rico och började diskutera om och hur vi kunde hjälpa barnen till bättre syn med ett liknande projekt som jag hade varit med om i Tanzania. Frågan var om vi skulle kunna få ihop så mycket glasögon som krävdes? Kunde vi få ihop pengar för att finansiera resan? 

Vi bestämde oss för att försöka. 

Att samla in glasögon visade sig vara det minsta problemet. Efter att ha presenterat projektet för Lions i Lomma, som jag är medlem i, bestämdes att vi skulle få alla de glasögon som klubben i Lomma samlar in. Lions hade sedan ett möte där det bestämdes att vi skulle få en summa pengar för att kunna inhandla nödvändig utrustning för att kunna göra synundersökningar. Jag kontaktade också Specsavers huvudkontor och de skänkte resterande utrustning som behövdes. De skänkte också några resväskor som vi skulle kunna transportera allt i.

Till slut hade vi köpt biljetter och packat våra väskor med ca 2000 glasögon som vi hade rengjort, mätt upp och sorterat i olika styrkor så att vi lättare skulle hitta rätt par till rätt person, och den 7 april lyfte vi från Kastrup med 150 kg packning i 6 stora resväskor.

Via Casablanca, Marocko, landade vi i Conakry mitt i natten och blev hämtade av Falay, vår kontaktperson tillika skolans alltiallo. Tyvärr hade inte allt vårt bagage hunnit med planbytet i Casablanca och 3 väskor blev försenat 2 dagar. Men efter lite mutor i tullen hann vi få fram våra saker innan arbetet skulle börja på måndag morgon.

Eftersom vi kom fram sent natten mellan fredag och lördag hade vi 2 dagar att utforska närområdet. Att bara gå ut på gatan är en kulturchock. Det finns ingen sophantering och alla sopor slängs på gatan och på kvällarna går man ut och bränner upp soporna. Detta ger en makaber färgprakt mot den röda, järnrika, hårt stampade grusvägen. Och i den mörka kvällen blir de små eldarna magiska mot den lilla disiga luften. 

De flesta hushållen har inget eget vatten utan man hämtar vatten från brunnar på gatan. Vi köpte dricksvatten i 4 dl påsar. Guinianerna dricker brunnsvattnet och vattnet är den största dödsorsaken. Medellivslängden ligger på några år över 50. 

Eftersom vi är de enda vita människorna i området, ev i hela Conakry, får vi känna på hur livet i Sverige kan vara för de färgade. Man blir uttittad på ett intresserat och misstänksamt sätt. Den vita mannen kom tidigare till Guinea för att ta, inte för att ge som är vårt syfte. När vi kommer runt ett gathörn vet de flesta redan att vi är på väg och står och väntar på oss. Intressant upplevelse och samtidigt en tankeställare. Vi är alla lika under skalet. 
Måndag morgon är det så dags. Vi lastar in våra väskor i bilen och tar oss till skolan som bara ligger några hundra meter från vårt hus. Vi har sedan tidigare sagt att vi har med oss en sk autorefraktor som kräver el. När vi kommer till skolan så visar det sig att det inte finns el indraget på skolan och inget elverk är inskaffat. Väldigt typiskt för Guinea. Medan Falay åker iväg för att skaffa elverk, passar vi på att packa upp och titta på skolan. Det första som slår mig är de små och mörka klassrummen, en tredjedel av ett normalstort klassrum i Sverige och ca 50 elever, ingen el, ingen belysning, en mörk tavla. Detta måste vi ändra på . Det måste installeras el och belysning till klassrummen ( Kan som en parantes berätta att detta var löst när vi kom tillbaka ett år senare). 

En stund senare var Falay tillbaka med elagregatet och vi kunde köra igång. Eftersom jag inte kan franska var jag beroende av Harry som tolk. Han gjorde alla nödvändiga förmätningar och jag gjorde finliret för att komma fram till rätt resultat. Ett bra samarbete som fungerade. När vi var färdiga tog Hellen, som också pratar franska, över och letade upp ett matchande par glasögon och kontrollerade att eleven såg bättre med dem. 

Ett problem som dök upp var att vuxna trängde sig in på skolområdet och ville bli undersökta. De förstod inte- och hade svårt att acceptera att vi var där för barnen och inte för vuxna. I deras kultur är de vuxna viktigare än barn. Att barnen är framtiden kan de inte ta till sig. Vi blev tvungna att jämka för att kunna fortsätta och bestämde därför att vi skulle hjälpa vuxna efter vi var klara med eleverna varje dag. Så mellan 15 och 17 tog vi hand om vuxna också. 

Vi märker inte att det är drygt 35 grader, ännu varmare i rummet vi är i. Vi har kommit hit för att hjälpa så många som möjligt och det blir rena löpande bandet. Så fort vi är klara med en kommer nästa in. 

Vi längtar till lunch. Frukosten har bestått av baguette med margarin och en kopp te full med kondenserad mjölk. Vid 12 börjar vi bli hungriga men här är mat inte så viktigt så inte förrän vid 15 kan vi få Falay att förstå att vi måste äta. Det blir en lång och varm dag. Vi har med oss Matteus som är fotograf. Han sticker iväg och fixar Café Noir. T.o.m det känns svalkande och mättande.

Klockan 17 är vi klara och skall bege oss hem. Pga stöldrisken så måste vi ta med oss all vår packning hem. Varje väska väger ca 23 kilo och vi har ingen bil nu. Hemma i Sverige hade detta varit ett problem. Nu anmälde sig direkt 5 killar, de slängde upp vars en väska på huvudet och gick iväg. Harry som har erkänt starka nackmuskler efter flera års brottningsträning ville testa och klarade några hundra meter men hade sedan ont i huvudet och nacken i ett par dagar efteråt. 

Efter 4 dagars arbete hade vi gjort närmare 200 undersökningar och lämnat ut ca 150 glasögon. Det var dags att resa hem. Vi landade på Kastrup kvällen innan påskafton och var väldigt glada att vi var bortbjudna på påskmiddag. 

Trötta men oerhört tacksamma att ha genomfört resan kunde vi senare se tillbaka på en resa för livet så långt från en semesterresa man kan komma. 

Efter några veckors vila började vi arbetet för nästa resa. Vad hade gått bra och vad kunde vi göra bättre? Vi var överrens om att återvända men också att det vore bra att ha en optiker till och gärna en assistent till också. Vi hade ett möte med Rico och pratade ganska mycket om hur viktigt det är att de får belysning i klassummet. Det påverkar naturligtvis även synen.

Vi fortsatte samla in glasögon och vid årsskiftet hade vi också klart med Helena och Ida som gärna ville följa med. Helena är optiker och Ida är hennes dotter och arbetar i en optikerbutik.

Vi gav oss iväg i mars och kunde denna gång hjälpa mer än dubbelt så många som första året. Framför allt tack vare att vi var fler som kunde hjälpas åt och avlösa varandra. Vi jobbade dessutom längre på kvällarna, en dag till 19,30. Vi blev tvungna att sluta när solen gick ner. 

Annars var det mesta sig likt. Falay hade fått vatten indraget i huset så vi kunde duscha ordentligt. Visserligen bara kallt vatten men i den värmen vill ingen ha varmt vatten ändå. Vi hade också fått ordentliga sängar med myggnät. De hade också förstått att vi behövde mat mitt på dagen för att kunna arbeta. Så varje dag ca kl 12 kom Falay med goda baguetter. 

Vi har nu kommit hem och har behövt några veckor att landa. Det tar på krafterna med alla förberedelser och naturligtvis vistelsen där nere. Vi var fler i år och naturligtvis är det lite nervöst innan man ser om samarbetet fungerar eller inte. Glädjande nog så har det fungerat över våra förväntningar. Alla har bidragit och dragit sitt strå till stacken. Inte en enda konflikt. Underbart.

 

Nu börjar vi arbetet med nästa års förberedelser. Vad kan göras ännu bättre?

 

Joakim Boström

Translate »

Pin It on Pinterest

Dela detta