Toppmeny

Exempel på artikel som ger inlevelse

Här är en artikel som beskriver Einar Lyngars resa till Libanon 2015. Artikel ger läsaren inlevelse hur förhållandena är nära en krigszon och visar hur Lions hjälper människor i nöd. En artikel som denna kan mycket väl vara inledning till uppmaning att läsaren själv söker medlemsskap i Lions. (Red. kommentar)
OBS! Artikeln är översatt från engelska och kan innehålla den del språkliga fel

Lions minskar det fruktansvärda lidandet för krigsflyktingar

Av Jay Copp

En Lionsmedlem från Norge, Einar Lyngar möter yttersta misär bland frusna syriska krigsflyktingar i överfulla trånga läger i en bergig region i Libanon. Boende i en provisorisk hydda, ser en trött mormor efter sina två handikappade barnbarn. Deras föräldrar dog i en bombning i Aleppo. ”Jag vill inte leva längre,” sade hon till Lyngar, som eskorterar leveranser av förnödenheter från norska Lions.

En far som förlorat sitt ben berättar för Lyngar att hans barn svälter och en son, sårad i kriget, har så mycket smärta att han inte kan sova. Mödrar som ser Lyngar anländer springande mot honom med utsträckta armar. ”Jag skäms för att göra detta. Kriget gör oss tiggare.” En mor sa till honom. ”Jag hade ett bra jobb och trevligt hem. Nu är mitt liv och familj i ruiner, och vi har ingen framtid.”

Lyngar ger en vinterrock, skor, yllestrumpor och en tröja till en pojke omkring 10. Han sträckte ut sina händer och ger Lyngar en blöt puss på kinden och en lång kram, säger Lyngar, en pensionerad journalist och Ringsaker Lion sedan 1974.

Libanesiska Lions har inlett ett partnerskap med norska Lions och har levererat 14 lastbilslaster med kläder för flyktingar för 60.000 barn, säger Lyngar. Tillgången på mat och medicin är i lägren är knappa. Många barn gå barfota i snön. Hyddor, ofta inramade med plast eller presenning med jordgolv täckt av en filt, är olidligt kalla.

“På Twitter såg jag bilder av tre barn i Arsallägret som dog av kylan innan vi kunde få fram vår kläder dit,” säger Lyngar.

Ledda av Ringsaker och Skudeneshavn lionklubbar, 100 lionklubbar har cirka 1000 Lions i Norge hjälpt flyktingarna med förnödenheter. De har tillsammans med libanesiska Lions också tagit fram skolmaterial för att starta flera skolor i lägren. Amine Hacha, ordförande i Beirut Downtown Lions Club, säger att skolmaterialet de gav flyktingbarnen var inspirerat av en liknande skolverktyg som han lärt känna vid Lions dag med FN.

Leverans av förnödenheter till de nästan 120.000 flyktingar i läger utspridda i eller i närheten av Arsal som ligger nära den syriska gränsen är komplicerad och gör arbetet farligt av den närliggande militära aktiviteten av den islamiska staten. ”Det är farligt. Vi är kanske mindre än en två kilometer från krigszonen ”, säger Hacha. ”Bara jag och Einar är med lastbilarna då de distribuerar varorna, vi vill inte ha andra i det osäkra området.”

Syriska flygplan släpper bomber, och 10 libanesiska soldater dödades i Arsal samma dag som Lions levererade sina varor, säger Lyngar. Libanesiska Lions har goda relationer med regeringstjänstemän, som underlättar biståndsarbetet. Libanesiska Lions hjälper till att navigera på de osäkra vägarna och att få lastbilarna genom de bevakade områderna. En man från Arsal som hjälpte Lyngar “gav mig en stor kram och puss på kinden när jag först träffade honom”, säger han.

Lyngar och norska Lions gör ofta snabba insatser för att hjälpa katastrof offren eller lindra stora umbäranden. De behandlade barn som överlevde gisslankrisen i Dubrovka-teatern i Moskva med en avkopplande semester, etablerat ett cancercentrum för barn efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och organiserat en julleverans av varor för afrikanska barn. Hans resor till Libanon gör hans fru och barn särskilt oroliga. Den islamiska staten har tagit västerlänningar som gisslan och halshuggit dem. Lyngar råkar bära oranga kläder. ”Säkerheten är inte bra i lägren. Min familj gillar inte att se mig i oranga kläder”, säger han.

_DSC0323

Barn i flyktingläger saknar varma kläder i det kyliga vädret.

 

socka på

Einar Lyngar sätter strumpor på en pojke.

 

Hjelp-krigsskadde-flyktningbarn

Amine Hacha från Beirut Downtown Lions Club tröstar en far vars son blev skjuten i magen i närheten av Damaskus. Fadern hade ingen medicin och inga pengar.

Lastbil

Ankomsten av lastbilar från Lions orsakade en gång nära panik. ”Folk svimmade och skrek. Det var hemskt att se och höra ”, säger Lyngar.

 

 

Comments are closed.

Design by: LP System

Translate »