Toppmeny

Exempel på bra inlägg som engagerar

Analys av hur ett engagerande inlägg kan vara uppbyggt.

Inlägget publicerades på Facebook av Naturskyddsföreningen i november 2013.

Inlägget genererade 1 836 ”Gilla”, 1 409 delningar och 73 kommentarer:

Titel:

Hur kan din söta, goda ananas ha så mycket sunk i bagaget?

Red. kommentar: Titeln inleds med ”Hur” vilket antyder att artikel kommer att ge svar på något och lockar till fortsatt läsning.

Ananasodling i Costa Rica

Bilden ger bakgrundsinformation till artikeln.

Bakgrundsinformation i form av fakta: ”Jo, nu ska du få höra. Låt oss först backa tiden, för din ananas behövde ett och ett halvt år (!) på sig för att bli så stilig som den är idag. Vi tippar att din o-ekologiska ananas kom till ungefär så här: en arbetare i Costa Rica tar toppen på en ananas, doppar den i gift och planterar den i jorden. Innan dagen är slut har han hunnit plantera ytterligare 10 000 plantor. Så småningom börjar kronan producera skott och ett av dem blir din ananas. Mums! Din ananas växer långsamt i den tropiska hettan. Mängder av vatten krävs till den stora plantagen där bara ananas frodas, vilket ställer till problem för bönderna i närheten. De börjar få ont om färskvatten och svårt att vattna sina odlingar där deras egen mat växer. Vid det här laget är det inte bara du som är sugen på ananas. En massa svampar och insekter vill också komma åt frukten. Därför besprutas plantan med 14 olika bekämpningsmedel. Flera av gifterna misstänks framkalla cancer och är sedan länge förbjudna i EU. När din ananas äntligen är mogen ska den skördas, sorteras, tvättas och paketeras. Arbetarna jobbar 10-14 timmar om dagen, sex dagar i veckan för att hinna med alla frukter som ska exporteras till Sverige och andra länder. Det är högt tempo, hett och arbetarna har varierande skyddsutrustning. En del arbetare har fått veta hur de ska skydda sig mot gifterna, andra inte. Lönen? Skamligt låg. Pengarna du har betalat för din ananas gick framför allt till mellanhänderna.

Paus och eftertanke: Vi vet att du vet att det här inte är ok. Vi vill alla ha frukt som är fräsch på riktigt.

Med bakgrund av ovan given fakta presenteras ett alternativ: 

Därför vill vi presentera en lösning.

På ekologiska odlingar är kemiska bekämpningsmedel bannlysta. Ananastoppar doppade i gift? No señor! Istället satsar odlarna på smarta lösningar som liknar naturens egna ekosystem. Till exempel kan olika sorters grödor växa sida vid sida, vilket inte ger samma problem med skadedjur. Det innebär ofta mer arbete, men också större inkomster. De extra kronorna kan göra stor skillnad för den som annars inte har råd med barnens skolgång, läkarbesök eller ett ordentligt tak över huvudet.

Uppmaning till handling: Kom igen, nu förändrar vi världen med frukt och politik!

Numrerad handlingsplan: Lilla checklistan:

1. Du sprider ett exotiskt eko – dela och lajka loss. Be om ekofrukt i butiken. Här kan vi göra skillnad, snabbt!

2. Vi trycker på handeln – just nu sprids vår granskning i medier runt om i hela Sverige. Miljö- och bondeorganisationer i Costa Rica, Uganda och resten av världen kämpar för samma sak som vi.

3. Vi pushar på politiken – envist och långsiktigt jobbar vi för mer ekologiskt. Idag importerar Sverige mat som producerats på sätt som vi ALDRIG skulle tillåta här hemma. Det måste vi förändra.

Uppmaning att bli medlem i föreningen: Är du med oss? Bli medlem för 24 kr/mån så gör du oss ännu starkare. Sms:a MEDLEM till 72900 så hör vi av oss.

Hashtag att använda i sina inlägg för att visa att man är anhängare av alternativet:   #byttilleko

Hänvisning till det nya alternativet: LÄR DIG HITTA DEN FRÄSCHA FRUKTEN & LÄS VÅR GRANSKNING: www.naturskyddsforeningen.se/tropiskfrukt

Hänvisning hur man kan engagera sig och stödja det nya alternativet: SÅ STÄRKER EKOLOGISK ANANAS UGANDAS BÖNDER:
www.naturskyddsforeningen.se/ekologisk-ananas

Redaktionens kommentar: Detta är ett exempel på inlägg som ger läsaren information i ett rådande aktuellt ämne och hur läsaren stegvis uppmanas och inspireras till handling.

 

Trackbacks/Pingbacks

  1. Inlägg som engagerar - Lionssmile101s - 17 november, 2014

    […] Exempel på bra inlägg som engagerar […]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »