Toppmeny

Vad är Facebook?

Facebook handlar kort och gott om att umgås med sina kompisar men är också ett sätt att hitta nya vänner.

Ett sätt att umgås..

Facebook är ett så kallat socialt nätverk (eller en community om man så vill) och syftet är helt enkelt att umgås med andra över internet. Du kan t.ex. leta upp gamla klassskompisar och arbetskamrater, hålla kontakten med dina släktingar och kompisar mm. och dela information med dem.

Förutom att skicka meddelanden och skriva på varandras ”tidslinje” (en slags anslagstavla) så går det även att lägga upp bilder och filmer eller använda någon av alla applikationer som finns för att spela och tävla och mycket, mycket annat.

.. med riktiga vänner

Till skillnad mot för många andra nätverk på internet utgår facebook från att du anger ditt riktiga namn och att du själv bestämmer vem som ska få tillgång till information som du lägger upp. När du väl blivit medlem på facebook kan du söka efter vänner och be att få bli deras vän. De beslutar sedan om de vill bli vän med dig. Andra kan även fråga dig om du vill vara deras vän. Du styr alltså själv vilken information du vill dela ut och för vilka.

När du skaffat en eller flera vänner kan du bl.a. skicka meddelande, lägga upp bilder, skriva i dina vänners tidslinje (anslagstavla ) och använda en uppsjö av olika applikationer.

Facebook är helt enkelt ett verktyg som underlättar att umgås, och en fördel mot för verkliga livet är att du kan nå alla dina vänner samtidigt när du har något du vill berätta eller dela med dig av.

Hitta gamla vänner

Facebook är också ett perfekt ställe att leta upp personer som du tappat kontakten med t.ex. gamla klasskamrater eller arbetskompisar. Du kan söka på bl.a. städer och skolor du gått på. Vill du hitta nya vänner, personer du inte redan känner, finns det många möjligheter även för det.
Det finns bl.a. grupper där personer med samma intressen kan vara med och den vägen går det att lära känna nya människor som du kan bli vän med.

Facebook har även en funktion där de föreslår medlemmar som de tror att du kanske kan bli vän med utifrån den profil du angett. Det kan t.ex. vara personer som gått samma skola som dig vid samma tidpunkt eller personer med samma intresse.

Du bestämmer på facebook

Som användare bestämmer du helt själv hur du vill använda facebook. Många ser det som ett nöje och ett sätt att umgås med sina närmaste vänner, andra ser det som ett sätt att bygga ett nätverk som kan bidra till karriären. En hel del användare engagerar sig i grupper som är till för att skapa opinion kring olika politiska frågor eller helt enkelt för att marknadsföra sig själv, ett företag eller en produkt.

Facebook är gratis

Facebook är gratis (men som alla vet finns det inget som är gratis.) Facebook får sina inkomster bl.a från de annonser som ligger på webbplatsen. Eftersom man samlar in en hel del information om sina användare kan de även rikta annonserna för att få dem att fungera optimalt.
Det kan samtidigt vara bra för dig som användare om du fyllt i din profil rätt. Är du intresserad av att se på film får du se annonser om filmer och slipper förhoppningsvis annonser om sådant som inte intresserar dig.

Fakta om Facebook på nästa sida

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »