Toppmeny

Vad är Google+?

Google Plus (marknadsförs som Google+, ofta förkortat G+) är ett socialt medium och en nätgemenskap som lanserades av Google Inc i betaversion den 28 juni 2011.

Google+_interfaceGoogle Plus är ett försök att utmana världens för tillfället största sociala nätverk, Facebook (som hade över 750 miljoner användare i juli 2011), och mikrobloggen Twitter (med 200 miljoner användare och 200 miljoner tweets per dag). Den 14 juli 2011 meddelade Google att Google+ nått 10 miljoner användare, enbart två veckor efter att försöksperioden inleddes. Den 6 december 2012 meddelade Google att över 500 miljoner personer hade aktiverat Google+.

Google Plus kan ses som en vidareutveckling av Googles tidigare mikroblogg Google Buzz, som lanserades i februari 2010, men aldrig fick något större genomslag. Google Buzz kritiserades för att alla med Googlekonto som inte aktivt valde bort tjänsten automatiskt fick den, och att alla deras Gmailkontakter därmed kunde se deras andra kontakter. I Buzz, såväl som Google+, kan vem som helst ”följa” vem som helst, utan bekräftelse från den som följs.

Funktionalitet

Google Plus finns tillgänglig som en webb 2.0-tjänst eller webbapplikation, samt som mobilapplikation för smartphones baserade på operativsystemen Google Android och Apple iOS. Planer finns även på en PC-skrivbordsapplikation.

Google Plus omfattar bland annat följande funktionalitet:

Google plus one.svg
  • +1 motsvarar Facebooks ”gillar”. Användare kan klicka på +1-knappen vid olika inlägg och kommentarer i Google +, eller på andra webbplatser där knappen finns tillgänglig, exempelvis som en rekommendation.
  • cirklar motsvarar att man kan dela upp sina Facebookkontakter i listor, men möjliggör dessutom att användaren kan välja vilka cirklar som ska kunna se det man delar. Utökade cirklar motsvarar vänners vänner i Facebook. Gmailkontakter som man inte har lagt till i en krets ingår inte i det sociala nätverket.
  • inlägg eller delning innebär att användaren skriver en text, lägger ut ett foto eller en video eller lägger ut sin geografiska position, så att det blir synligt för valfria kretsar eller kontakter. Väljer man att synliggöra det publikt får inlägget funktion av mikroblogg, på liknande sätt som Twitter. Väljer man att göra det synligt för en specifik person får inlägget karaktär av privat e-post. De som kan se ett inlägg kan också kommentera det, eller klicka på +1-knappen. Inlägget och kommentarerna bildar tillsammans en konversation.
  • flöde är startsida för Google +, och motsvarar Facebooks nyhetssida. I flödet kan man göra inlägg eller delningar. Flödet visar delningar, uppdateringar, +1:or och taggningar gjorda av användaren själv såväl som av användarens sociala kontakter. Användaren kan välja att enbart se delningar gjorda av användare i en viss krets, eller att titta på inkommande delningar, det vill säga delningar gjorda av användare som har lagt till användaren som kontakt men som användaren själv inte har lagt till som kontakt.
  • hangouts (”umgängen”) är flerpartsvideomöten via webbkamera.
  • gnistor är prenumeration på Googlesökningar och nyheter baserat på användarens intressen.
  • data liberation möjliggör för användaren att tanka ned sitt innehåll, dock inte i ett format som kan läsas enkelt.
  • spel ligger under en särskild flik, vilket gör att spelinbjudningar och andra meddelanden inte visas i användarens övriga meddelandeflöde.

För mobila plattformar finns dessutom följande funktionalitet:

  • messenger (tidigare ”huddles”) presenterar konversationer och SMS inom en grupp användare tillsammans.
  • instant upload (omedelbar uppladdning) möjliggör uppladdning av foton och videoklipp från en Android-smartphone till en tillfällig mapp innan det publiceras.

Google+ är baserad på användarens googlekonto, och är därmed integrerad med andra inloggningsskyddade Googletjänster såsom Gmail (e-post), Picasa (fotografialbum), Google Talk (chat), Google Kalender, Google Docs (ordbehandling och kalkylblad) och Google-profilen.

Du kan även formatera dina statusuppdateringar i Google Plus med hjälp av dessa verktyg:
Använd understreck (_) för att skapa kursiv stil: _riktigt_ blir riktigt.
Använd asterisk (*) för att sätta ett ord i fetstil: * säker * blir säker.
Använd en kombination av understreck och asterisk (_ och *) för kursiv fetstil: _ * Ja, jag ska gå på balen med dig * _ blir Ja, jag ska gå på balen med dig. Så sluta fråga.
Använd bindestreck symbolen (-) för genomstruken text.

 

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »