Toppmeny

Källmaterial

Publicering på Internet

Du kan inte låna text eller bild hur som helst. Det finns regler och lagar som begränsar detta. På siten ”Mediekompass” har jag hämtat denna text som beskriver hur man skall förhålla sig till text och bild.

Det här gäller för texter
Grundregeln är att man inte får kopiera någon annans texter och sprida det utan att först ha fått tillåtelse av den som har upphovsrätten. Man kan kopiera texter om man bara ska använda dem för eget bruk, och man får alltid citera texter om man anger källan, dvs anger vem som har skrivit texten eller i vilken tidning som den har varit publicerad. Man kan till exempel skriva ”Enligt en artikel i Läkartidningen…” eller ”Enligt en undersökning från Sifo…” Detta är ett bra sätt att ange varifrån man har fått uppgifterna.
Det finns två sätt att citera texter. Antingen genom direkt citat. Då sätter man citationstecken runt den text man citerar. Inom citationstecknen ska texten vara ordagrant återgiven, precis som i originalet, alltså exakt lika som ursprungstexten. Man kan också citera indirekt, vilket betyder att man skriver om texten med sina egna ord men beskriver andemeningen, eller innehållet i texten, på ett korrekt sätt. Man behöver då inga citationstecken, men måste ändå ange varifrån ursprungstexten kommer eller vem som har skrivit den. Man ska i båda fallen citera på ett sätt som inte är nedvärderande, kränkande eller missvisande för den person som skrivit ursprungstexten.
Det är inte olagligt att kopiera och sprida någon annans verk, om man frågar om lov först och får tillåtelse. Man kan ringa eller mejla till redaktionsledningen för tidningen, eller till bokförlaget, bokförfattaren eller vem det nu är som har ansvaret för texten som man är intresserad av.


Det här gäller för bilder 

När det gäller bilder är reglerna desamma, utom att det inte går att citera förstås. Man får kopiera eller ladda hem en bild för eget personligt bruk, men inte om bilden ska visas för många, tryckas eller kopieras. Vill man trycka eller sprida en bild, så måste man kontakta fotografen eller bildbyrån och fråga om lov. Oftast vill de då ha ekonomisk ersättning för att man använder bilden.

Källa: Mediekompass 

Vad får man lägga ut på webben?

Läs på datainspektionens hemsida.

 

Var kan jag hitta bilder som jag får använda i mitt Lions arbete?

Vanligtvis är bilder upphovsrättskyddade och får inte användas utan att man har fått upphovsmannens tillstånd. Men det finns undantag. Vissa bildsamlingar har bilder med licenser som innebär att man får använda dem utan att först fråga upphovsmannen om lov. Licenserna kan vara utformade på olika sätt. Ofta får bilderna t.ex. inte användas i kommersiella sammanhang och inte heller bearbetas. Men det finns även licenser som innebär att du får använda bilden i stort sätt hur du vill, så länge du anger vem som är upphovsman. Det är med andra ord viktigt att alltid se efter vilka licensvillkor som gäller, och följa dessa. Generellt för alla licenser gäller att bildens upphovsman alltid ska anges.

På Google kan man hitta många bilder där vissa får användas för olika ändamål.  På bilden nedanför visas bilder med olika licens.

Gör så här:

  • Skriv in önskat sökord i sökfältet på Google, klicka på förstoringsglaset
  • Klicka på bilder
  • Klicka på sökverktyg och användningsrättigheter

Fem olika filter dyker då upp. Med det övre filtret för bockat ser du alla bilder. Resten av filtren beskriver olika tillåtna användningar.

lions_club_bilder_-_Sök_på_Google

Bilder med olika licenser styr hur du kan använda dem.

Exempel på bildsamlingar där du kan hitta bilder som får användas i Lionsammanhang:

 

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »