Toppmeny

Vad är Twitter?

Twitter – så fungerar det

Twitter_logo_blueNi har säkert hört talas om Twitter, men hur gör man? Välkommen till en lektion för nyfikna nybörjare, men erfarna twittrare kan också få sig en tankeställare av att hänga med.

Twitter tillhör kategorin sociala medier tillsammans med till exempel, Facebook, youtube, flickr, google+ och Myspace. Syftet är att du kan samtala med människor runt om i hela världen.

Lärare vanliga på Twitter

De vanligaste yrkeskategorierna på Twitter är journalister, politiker och lärare. Lärare är en stor grupp på Twitter och mycket twittrande handlar om skolan.

Korta meddelanden

Twitter bygger på att medlemmarna skriver så kallade tweets. Dessa går att jämföra med Facebooks statusuppdateringar. Tweetsen får bara vara 140 tecken långa och kan även innehålla länkar och bilder. Alla kan se dina tweets.

Varför Twitter?

På Twitter kommer senaste nytt först. Till och med snabbare än de bästa nyhetsbyråerna.  Debattsajten Newsmill sa upp sitt avtal med TT då de menade att Twitter var snabbare.

Nätverkande

Många på Twitter är, till skillnad från Facebook , inte här för att umgås med de vänner de redan har. Twitter är ett öppet samtalsrum för vem som helst att prata med dig och du med dem. Det går till och med att få jobb genom Twitter. Politiker, generaldirektörer och chefer har aldrig varit närmare, du kan samtala direkt med dem. Låter Twitter som något för dig att prova så är det enkelt att komma igång!

Skapa ett konto

Du skapar ett konto på www.twitter.com. Du får vid registreringen välja ett användarnamn. Tänk på att välja ett ganska kort namn som du kan stå för. Det är detta namn som andra twittrare kommer använda för att komma i kontakt med dig. Skriv en kort presentation om dig och du är färdig att börja twittra.

Välkommen_till_Twitter_-_Logga_in_eller_Registrera_dig

Skapa konto

Nu måste du hitta några vänner eller intressanta personer att följa. Detta kan du göra genom att trycka på #upptäck uppe i menyn och tryck på ”Rekommenderade konton” som du hittar i spalten till vänster. Där finnu du också en länk till ”populära konton” samt en länk till ”hitta vänner”. Hitta vänner använder dina lagrade e-post adresser att finna vänner. På Twitter är man inte vän med folk utan man följer dem. De du väljer att följa är de personer vars tweets kommer komma upp på din startsida med rubriken Tweets. Ju fler du följer desto aktivare kommer din startsida bli.
rekommenderade_konton

Hitta personer att följa

Nu kommer något viktigt: Många skriver och försöker läsa ikapp. Det kommer bara vara stressande, tänk istället på Twitter som ett stort samtalsrum där du är med i samtalet när du är där.

Dags att börja twittra. Hur är man med i samtalet då?

Skriv ett inlägg (tweet)

Tryck på den blåa knappen längst upp till höger, ”Skriv en ny Tweet”
Twitter___Konton_att_följa___Förslag 2Bli inte rädd för den tomma vita rutan, tanken är inte att det ska komma välformulerade brott och straff-långa inlägg utan att det ska vara korta bidrag till samtalet. Skriv en tanke eller vad du gör i stunden.

Twitter___Konton_att_följa___Förslag

Tweet

Svara

För att få igång ett samtal så kan du kommentera/svara på det någon annan har skrivit. Klicka då på ”svara”. Nu kommer du automatiskt till skrivrutan där namnet på personen som du vill svara redan finns ifyllt. Skriv nu ditt svar och tryck på ”tweet”. Svaret kan ses av alla men viktigast av allt så kommer personen meddelas att du skrivit ett svar.

Twitter

Svara

Privata meddelanden (Meddelanden)

Vill du skriva något privat så kan du, om du klickar på en persons namn, i menyn med kugghjulet välja ”Skicka ett direktmeddelande”. Eller om du har hela profilen uppe klickar du på knappen ”Meddelande”. Dessa meddelanden är det bara du och personen du skickar till som kan läsa. OBS! Du kan bara skicka privata meddelanden till personer som följer dig på Twitter.

LionsCamp-Skåne_2014___lionscamp_skane____Twitter

Skicka meddelande

Rekommendera andras tweets (retweeta)

Ser du något som du gillar? Något du anser att även dina följare borde se? Då kan du retweeta. Knappen finns bredvid svar. Nu kommer dina följare se tweetet och unders så kommer det stå att du retweetade det.

LionsCamp-Skåne_2014___lionscamp_skane____Twitter 2

Retweeta

Följ ämnen (hashtag, #)

Ibland vill man prata om ett speciellt ämne och då även med människor man inte följer, man kan då ämnesmarkera sina tweets. Det gör man med ”hashtag”, den klassiska fyrkanten (#). Det enda du behöver göra är att skriva #ämne. Exempel på ämnen är #skolan, #lions #resor. Men naturligtvis går det bra att hitta på egna hashtags och se om de blir en trend på twitter som fler samtalar om. Ser du ett tweet på ämnet så fungerar även #ämnet som länk till alla tweets på ämnet. Under knappen #upptäck uppe i huvudmenyn kan du se vilka ämnen som är populärast.

Sökning på Twitter

Twitter har genom sin uppbyggnad tillgång till mycket information om olika händelser och ämnen i vår omvärld. Du kan söka på Twitter med enkel sökning eller med avancerad sökning. Detta är ett fantastiskt sätt att skaffa mycket inform i en specifik fråga eller aktuell händelse.

Nyhetsbevakning

De flesta nyhetsbevakande tidningarna Twittrar om sina artiklar. Genom att söka upp olika tidningar får man snabbt de senaste nyheterna.

Twitters hemsida

Du kan twittra från Twitters hemsida eller applikation till din smarta telefon. Annars finns det andra gratisprogram som också klarar det. Du väljer själv varifrån du vill twittra, det viktigaste är att våga ta steget och börja.

Liten ordlista

Tweet – ett inlägg på Twitter, alltså som en statusuppdatering/ett microblogginlägg.

Hem – startsidan, där de uppdateringar från de du följer kommer upp.

Följare – de som har valt att följa dig och dina uppdateringar.

Följer – de som du följer och vars uppdateringar hamnar i ditt flöde.

Svara – Att konversera med någon genom att svara på dennes Tweet.

Hashtag (#) – Om din Tweet handlar om ett speciellt ämne kan du märka texten genom att sätta en hashtag i slutet av din tweet. Ex #iphone eller #vinter. Då kan andra användare enkelt söka och hitta Tweets inom olika ämnen.

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »