Toppmeny

Sociala medier

Vad är sociala medier och hur kan de användas? 

Den korta förklaringen finner du här på LionsSMiLE.org den lite mer utförliga finner du här under.

Sociala medier och dess vanligaste användningsområden.

socialmediaSociala medier definieras ofta som webbplatser och tjänster på internet. De kan beskrivas som mötesplatser där användarna kan bygga upp sitt eget innehåll, skapa kontakter och bilda nätverk med andra. För att kunna ta del av sociala medier behöver man bli medlem och registrera sin profil samt vara inloggad. Väl registrerad och inloggad får du ditt eget utrymme där du kan lägga upp information om dig själv. Du väljer själv vilken information och hur mycket du lägger upp. Du bygger upp din vänskapskrets med olika funktion.  Grundtanken med sociala medier är möjligheten att hitta och lägga till nya vänner till det egna kontot. De festa tjänsterna är gratis medan vissa blandas med reklam.  Den information du lägger upp om dig själv kan ses som en ”betalning”.

Några vanliga exempel

Ett exempel på sociala medier är möjligheten att kommentera artiklar på digitala tidningar och bloggar. Wikipedia är ett annat exempel där man samverkar i uppbyggnaden av ett gemensamt uppslagsverk. Facebook, Twitter och Linkedin är andra exempel på stora mötesplatser på internet. Delicious och Diigo är exempel på webbaserade bokmärksjänster där man samlar och delar bokmärken med varandra.

Exempel är fotosidor är Flickr.com och Pinterest.com, där användarna kan ladda upp egna bilder och dela med andra. År 2010 släpptes Instagram som är en app för delning av foton från mobiltelefoner och surfplattor. Med appen följer fler filter med vilka du kan påverka bilden på olika sätt. Bilden publiceras på Instagram men kan också länkas till andra sociala medier som Facebook, Twitter, Foursqare, Flickr med flera. Bilderna kan kommenteras och gillas av andra. Denna app har vunnit stor populäritet speciellt bland unga.

Sociala medier anpassas till den mobila webben

Den snabba utvecklingen av sociala medier kan troligen ses som en följd av de appar som finns att ladda ner för smarta telefoner och surfplattor. Med den mobila användningen möjliggörs en konstant närvaro på de sociala medier jämfört med den tidigare datoranvändningen. Artiklar, bilder och status kan kommenteras direkt från den plats man befinner sig på. Vad vi idag ser är troligen bara början på de tjänster vi kommer att se inom en snar framtid.

Det snabbt ökande användandet av appar i våra mobiltelefoner gör att vi delar med oss av våra upplevelser, berättar om våra känslor, platser vi besöker och vår vardag mer nu än nånsin.

Mötet och dialogen i nätverket

Grunden för sociala medier är kommunikation och möjligheten att föra dialog med andra användare i en gemensam kanal. En viktig funktion är att användarna kan sammarbeta och skapa information på webben. Nya kontakter kan skapas genom att man lägger till vänners vänner eller att man söker kontakt med andra som har samma intresse. Inom Lions finns många klubbar som har konton på Facebook, Twitter med flera där de delar med sig av sina aktiviteter och projekt som de stöder. Genom att kontakta andra Lions klubbar kan inspirerande dialoger uppstå som leder fram till delning av erfarenheter och kunskap. På Facebook kan man skapa slutna grupper som bara medlemmarna kan ta del av. En sådan grupp skapades av medlemmarna på 2014 års LionsCamp-skånes medlemmar. Dessa ungdomar uppdaterar dagligen sin status så gruppmedlemmarna kan ta del av deras dagliga liv.

Cyberklubbar är ett nytt begrepp inom Lionsrörelsen och ett exempel på hur medlemmar kan skapa klubbar trots stora avstånd. På Lions Club International hem sida står att läsa om fördelarna med cyberklubbar:

  • Snabbare beslutsfattande
  • Minskade organisationskostnader (möten, utskick och avgifter)
  • Ökad mötesnärvaro
  • Mycket enklare för medlemmarna
  • Maximal flexibilitet för planläggning
  • Möjlighet att bilda verkligt internationella klubbar – med medlemmar runtom i världen – som samarbetar för att göra en insats.

Det finn även en handbok framtagen hur dessa klubbar skall sköta sin verksamhet. Se denna länk: http://www.lionsclubs.org/SW/common/pdfs/mk71.pdf

Användandet av sociala medier kan ha privata eller yrkesrelaterande syften där nyttan och användandet är många. Privat kan man umgås med vänner och släktingar, professionellt kan man bygga kontakter och dela information. Sociala medier används ofta som ett verktyg för att dra trafik till hemsidor där man informerar om sin verksamhet och delar information och erbjudanden.

Kärnfunktionerna med sociala medier är för många just att dela med sig och få ta del av såväl nyheter inom olika områden som andra människors åsikter. Politiker har blivit skickliga i att dra nytta av sociala medier speciellt under valkampanjer.

Synlighet och delaktighet

Vår närvaro i sociala medier har även medfört ett mer öppet synsätt till internet och till vår egen synlighet jämfört med tidigare år med internet. Centrala begrepp inom den sociala webben är dela, delaktighet, transparens och tillgång. Att dela innebär att dela med sig av kunskaper och information i form av länkar, bilder, filmklipp och presentationer. Lions International använder flera olika sociala medier för att dela med sig av och informera om Lions aktiviteter och projekt.

Det är viktigt för de som stödjer Lions arbete att kunna ta del av de projekt som får medel,  förstå syftet  och mål med insatsen. Konceptet hör ihop med idén om att tillgång till information är en demokratisk rättighet, där vi alla tjänar på att dela med oss och lyfta varandra. Transparens innebär att vara synlig på olika sätt, begreppet används ofta för att beskriva insyn i företag och myndigheters verksamheter. När det gäller synlighet av Lions projekt är det speciellt viktigt att målet och mottagarna blir rikligt omtalade och kanske mindre viktigt att Lionsmedlemmarna visar upp sig. När det gäller oss som privat- eller Lionsmedlemmar handlar det främst om vår synlighet på internet. Närvaron i sociala medier bygger mycket på att vi lägger ut information om oss själva, berättar vilka vi är och vad vi jobbar med, lägger ut bilder från privat- och yrkesliv och länkar till sådant vi själva producerat eller varit delaktiga i med mera.

No comments yet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Design by: LP System

Translate »