Rapport från Lions konferens i L`viv Ukraina

Lördagen 23 mars var jag inbjuden att delta i denna konferens som hade anordnats av         
LC L´viv. Vi var ett 40 tal närvarande varav 9 från Lionklubbar i Europa.  Efter nationalsånger och inledningstal som hölls av en representant från staden så startade överläggningarna.

Först presenterade ukrainska Lionklubbar deras olika hjälpprojekt. Därefter fick vi som var internationella gäster presentera oss och vad vi gör och har gjort. Det var allt från sjukvårdsmateriel, skolutrustning, kläder mm. När jag hade dragit vår redogörelse, speciellt vår logistik, med transporter som gör att vi har 100% kontroll från givare till brukare. Transporter med livsmedel, generatorer, kaminer och övrigt. Det blev det många och långa applåder och många tack. Det var som Marcel från Belgien sa ”De svenska färgerna syntes överallt” och då menade han vår flagga.

Efter detta så började Ukrainas Lions att framföra vad som behövdes, vilka projekt m.m. de har på gång. Det som behövs i första hand är sjukvårdsmaterial och livsmedel även till den östra sidan. Jag framförde att visst vi kan hjälpa till men att Ukrainas Lions måste själva ordna transport från Polsk-Ukrainska gränsen till Kiev området och tullklarering. De måste även ordna lagerutrymme och att packa om till matlådor. Representant från LC Kiev, Pierre Sleiman ska återkomma till mig om detta.

Vår logistik som vi har från Sverige var/är ordentligt uppmärksammad och det föreslogs att de övriga skulle försöka göra likadant.

Något som också framkom var att vi först ska fråga vad som behövs och därefter skicka det och inte bara samla ihop och skicka iväg. Lionsklubbarna får många gånger sådant som de inte har nytta av just då, såsom exempelvis vinterkläder till sommaren.

Det bestämdes att vi ska hålla kontakten framöver.

Allt avslutades med en kort vandring i centrala L´viv och middag. Lördagmorgon började med flyglarm över staden samt frukost.

Jag träffade även representanter från Blågula Bilarna och riksdagsledamot Ann-Sofie Alm som jag nu har kontakt med.

2024-03-26

Anders Rendik

VDG 101S

Translate »

Pin It on Pinterest

Dela detta